Syry sa vyrábajú z ovčieho i kravského pasterizovaného mlieka. Doba zretia je rozdielna: od čerstvých syrov (Korbáčiky, Parenice), ktoré sú vhodné na okamžitú konzumáciu až po zrejúce syry s kratšou, dlhšou (až 24 mesiacov) dobou zretia syry (napr. Kaškaval).
Najznámejšie druhy našich parených syrov:
- Oštiepok- syr v tvare elipsoidu s pôvodnou ornamentikou o hmotnosti cca 500 g; vyrába sa v neúdený i údený, ktorý má žltohnedú farbu, z kravského a/alebo ovčieho mlieka
- Slovenský oštiepok – chránené zemepisné označenie
- Parenica - parený syr v typickom tvare stočenej stuhy
- Korbáčik a Korbáčik nite- parený syr v tvare vlákien, ktoré môžu byť zapletené do tvaru korbáčika
- ďalšie druhy parených syrov (napr. Inovec, Koliba)
Zdroj:
www.mlieko.sk