Každá mliekareň má svoje unikátne schvaľovacie číslo, ktoré jej udeľuje Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky a ktoré musí na svojich výrobkoch v ovál kóde uvádzať. Ich zoznam nájdete v priloženom súbore.
Starostlivo dbáme na dodržiavanie tých najprísnejších predpisov. Zistite, ktoré to sú.
Kravy sú v poľnohospodárskych podnikoch pod trvalým dohľadom zootechnika a veterinárneho lekára.
Mlieko a mliečne výrobky sú nesmierne bohaté na živiny. Tu ich nájdete všetky.
Tu nájdete všetko, čo ste kedy chceli vedieť o rôznych druhoch syra.
Všetci syry milujeme. Ako dobre ich však poznáme?
Zistite, ako mliečne výrobky rozdeľujeme a získajte o nich viac informácií
Mlieko rozlišujeme podľa viacerých kritérií, pozrite si, ktoré to sú.
Podľa toho aké technologické spôsoby sa pri výrobe konzumného mlieka používajú, sa rozlišujú a označujú jednotlivé trhové druhy.
Mlieko sa zváža špeciálnymi cisternami denne z väčších zberných miest a každý druhý deň z menších objektov.
Chov kráv je spojený so zabezpečením ich potrieb a etikou chovu, ktorá sa spája s pojmom welfare (pohoda, alebo blaho zvierat).
Každá krava musí byt označená ušnou známkou (náušnicou). Na ušnej známke má svoje identifikačné číslo.
Celý systém výroby a spracovania mlieka sa riadi princípmi HACCP a Správnej hygienickej praxe.
Kravy trávia pri žraní 5 až 7 hodín denne. Krmivá pre kravy sa v zásade delia na krmivá objemové a jadrové.
V minulosti sa dojili dojnice ručne. V súčasnosti sa pri voľnom ustajnení dojníc používa prevažne dojenie v dojárňach.
V chove hovädzieho dobytka bolo vyšľachtené veľké množstvo plemien zameraných na jednostrannú produkciu mlieka alebo mäsa.
Hovädzí dobytok nielen na Slovensku je rôznorodý, preto ho rozdeľujeme do viacerých kategórií.
Prinášame vám všetky zaujímavé informácie, ktoré ste doteraz nevedeli o výrobe surového kravského mlieka.
Význam mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravú výživu ľudí opakovane potvrdzujú odborníci na výživu po celom svete.