Sušené mlieko a sušená smotana sú mliečne výrobky vyrobené sušením pasterizovaného mlieka, so štandardizovaným množstvom tuku. Ochutené sušené mliečne výrobky sú výrobky s pridaním ochucujúcich zložiek, ako sú čokoláda, kakao, karamel a iné. Sušené mliečne výrobky sa vyrábajú len v jednej triede kvality a podľa množstva tuku v nich sa členia na tieto trhové druhy:
- sušené mlieko plnotučné – obsah tuku najmenej 26,0 a menej ako 42,0%.
- sušené mlieko čiastočne odtučnené – obsah tuku viac ako 1,5 a menej ako 26,0%.
- sušené mlieko odtučnené – obsah tuku najviac 1,5%.
- sušená smotana – obsah tuku najmenej 42,0%.
Všetky trhové druhy sušeného mlieka môžu obsahovať najviac 5,0% vody.
Technológia výroby sušeného mlieka pozostáva z nasledovných krokov:
- základné ošetrenie mlieka
- štandardizácia mlieka
- vysokotepelné ošetrenie
- viacstupňové zahustenie mlieka
- homogenizácia
- sušenie v sušiarňach stykom s prúdom horúceho filtrovaného vzduchu, prípadne na vyhrievaných rotačných valcoch
- chladenie balenie a hodnotenie
Zdroj:
www.mlieko.sk