Druhy konzumného mlieka podľa množstva tuku:- mlieko plnotučné neštandardizované, alebo gazdovské – bez úpravy tuku
- mlieko plnotučné štandardizované – mlieko s obsahom tuku najmenej 3,50% hmotnostných,
- mlieko čiastočne odtučnené, alebo polotučné – mlieko o množstve tuku najmenej ako 1,50% hmotnostných a najviac ako 1,80% hmotnostných,
- mlieko odtučnené, alebo nízkotučné – mlieko o množstve tuku najviac 0,5% hmotnostného,
Mlieko môže obsahovať ľubovoľný obsah tuku, ktorého množstvo vyjadrené v hmotnostných percentách sa musí uviesť v blízkosti názvu.
Druhy konzumného mlieka podľa spôsobu tepelného ošetrenia:
- pasterizované,
- vysokopasterizované,
- ošetrené ultravysokotepelným ohrevom (UHT)
- termosterilizované
Konzumné mlieko, ktoré nie je tepelne ošetrené, musí byť na obale označené slovami „tepelne neošetrené“; v obchodnom názve možno uvádzať aj slovo „čerstvé“, ktoré nenahrádza informáciu o tom, že mlieko nie je tepelne ošetrené.
Trvanlivé mlieko
Trvanlivé mlieko je konzumné mlieko, ktoré sa vyrába z kravského mlieka a je len tepelne ošetrené. Spôsob tepelného ošetrenia je ultravysokotepelný ohrev - UHT (Ultra Heat Treatment).
Mlieko sa zohrieva na teplotu 135 °C veľmi krátku dobu (1-2 sekundy). Potom sa mlieko rýchlo schladí a plní v aseptickom prostredí do aseptických obalov. Tým sa eliminujú prakticky všetky prítomné mikroorganizmy a mlieko získava najmenej 3-mesačnú trvanlivosť aj pri izbovej teplote.
Trvanlivosť mlieka zabezpečuje UHT technológia, ktorá je vlastne záhrevom na vyššiu teplotu ako u vysokopasterizovaného mlieka a nie pridanie konzervačných látok, ako sa mnohí ľudia nesprávne domnievajú.
Trvanlivé mlieko prináša konzumentom viacero nezastupiteľných výhod, ktoré spočívajú najmä v jeho dlhodobej trvanlivosti. Aseptické balenie a kartónový obal svojimi vlastnosťami ochraňuje mlieko pred vonkajšími vplyvmi, ako sú teplo, svetlo a vzduch. Spotrebiteľ nemusí mlieko okamžite po nákupe skonzumovať, môže ho skladovať až do ukončenia doby trvanlivosti pri teplote do 24°C spravidla 3 mesiace.
Zdroj:
www.mlieko.sk