obrazok zahlavie

Babičkina žemľovka

Potrebujeme: 
1 balík toastového chleba/celý biely chlieb 
300 ml plnotučného slovenského mlieka 
3 PL práškového cukru 
1 ČL mletej škorice
4 väčšie jablká 
250 g slovenského mäkkého tvarohu 
2 PL kryštálového cukru 
5 celých vajec 
2 PL hrozienok 
50 ml rumu/umu 
200 ml slovenského mlieka 
slovenské maslo – na vytretie plechu

Postup: 
Hrozienka namočíme aspoň na 20 minút do rumu či umu. Zapekaciu misku poriadne vytrieme maslom. Dve tretiny chleba nakrájame na krajce a tie prekrojíme na tretiny. Namočíme do 300 ml plnotučného mlieka zmiešaného s práškovým cukrom a rozložíme na dno formy. Tvaroh zmiešame s kryštálovým cukrom, dvoma vajcami a scedenými hrozienkami. Polovicu tvarohu natrieme na vrstvu chleba, potom ho posypeme postrúhanými jablkami zmiešanými so škoricou a na ne natrieme zvyšok tvarohu. Vrch zakryjeme zvyšnou tretinu chleba namočeného v mlieku. Zapečieme v rúre na 180 °C, po 15 minútach zalejeme 200 ml mlieka rozšľahaného s troma vajcami a dopečieme do zlatohneda. Podávame posypané práškovým cukrom.