Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
20 g droždia
20 g cukru
10 g soli
1 ks vajce
150 g slivkového lekváru
olej
100 g maku
100 g práškového cukru
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Múku preosejeme do misy. Zo 100 ml mlieka, 1 ČL múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky, pridáme soľ, premiešame, pridáme vajce, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások. Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka. Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Naplníme lekvárom a vytvarujeme buchty. Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik. Hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu. Paráčik natrieme olejom , vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7 minút. Špáradlom vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili. Podávame teplé, posypané makom, poliate maslom. Náplň a posýpku si môžete zvoliť podľa vlastnej chuti.