obrazok zahlavie

Citrónový ryžový nákyp

Potrebujeme: 
250 g guľatej ryže 
1 L slovenského plnotučného mlieka s SK OVÁLOM 
80 g kryštálového cukru 
1 vajce 
kôru z 2 citrónov 
3 bielky 
100 g hrozienok 
1 vanilkový cukor 
3 PL slovenského masla s SK OVÁLOM 
štipku škorice 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Ryžu dôkladne prepláchneme a dáme ju variť s mliekom, nastrúhanou citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a so štipkou soli. Ryžu uvaríme úplne domäkka, až vznikne kašovitá hmota. Do ryže pridáme 50 g cukru, hrozienka, škoricu a maslo. Zamiešame a varíme asi 10 minút. Zložíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť. Potom zamiešame celé vajce a preložíme do pekáča vymasteného maslom. Z bielkov, štipky soli a z 30 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Dve tretiny snehu opatrne zapracujeme do ryže a zvyšok rozprestrieme po povrchu pekáča. Nákyp môžeme piecť vo veľkom plechu alebo v menších formičkách. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 165 °C asi 15 minút. Servírujeme s ovocím podľa chuti, môžeme poliať domácim sirupom.