Potrebujeme:
250 g guľatej ryže
1 L slovenského plnotučného mlieka s SK OVÁLOM 80 g kryštálového cukru
1 vajce
kôru z 2 citrónov
3 bielky
100 g hrozienok
1 vanilkový cukor
štipku škorice
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Ryžu dôkladne prepláchneme a dáme ju variť s mliekom, nastrúhanou citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a so štipkou soli. Ryžu uvaríme úplne domäkka, až vznikne kašovitá hmota. Do ryže pridáme 50 g cukru, hrozienka, škoricu a maslo. Zamiešame a varíme asi 10 minút. Zložíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť. Potom zamiešame celé vajce a preložíme do pekáča vymasteného maslom. Z bielkov, štipky soli a z 30 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Dve tretiny snehu opatrne zapracujeme do ryže a zvyšok rozprestrieme po povrchu pekáča. Nákyp môžeme piecť vo veľkom plechu alebo v menších formičkách. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 165 °C asi 15 minút. Servírujeme s ovocím podľa chuti, môžeme poliať domácim sirupom.