obrazok zahlavie

Dukátové buchtičky

Potrebujeme na cesto:
500 g polohrubej múky 
70 g kryštálového cukru 
20 g čerstvého droždia 
80 g slovenského masla s SK OVÁLOM 
300 ml slovenského mlieka s SK OVÁLOM 
2 vajcia 
citrónová kôra
soľ
slovenské maslo na potieranie 

Potrebujeme na vanilkový krém: 
200 ml 33% šľahačkovej slovenskej smotany s SK OVÁLOM 
200 ml slovenského mlieka 
2 PL kryštálového cukru 
2 PL trstinového cukru 
vanilkový lusk 
3 žĺtky 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Najskôr si pripravíme kvások z trocha vlažného mlieka, droždia a cukru. Do preosiatej múky pridáme kvások, zvyšok mlieka, maslo, vajcia štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Takto vypracované cesto poprášime múkou, a necháme vykysnúť pod prikrývkou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a nakrájame na pásy, ktoré nakrájame na rovnako veľké kúsky. Pekáč vytrieme rozpusteným maslom. Kúsky cesta vytvarujeme do tvaru malých buchtičiek, poukladáme tesne vedľa seba na pekáč a potrieme rozpusteným maslo zo všetkých strán. Povrch buchtičiek potrieme maslom a necháme ich kysnúť na 20 minút. Pečieme v rúre 15 až 20 minút pri teplote 200 °C. Medzitým si pripravíme vanilkový krém. Najskôr dáme variť šľahačku, mlieko a cukor, do ktorého pridáme dreň z vanilkového lusku. Zmes necháme zovrieť a odstavíme na 15 minút lúhovať. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Mlieko veľmi pomaly zašľaháme do žĺtkov, aby sa žĺtky nezrazili. Vytvorená krém postavíme nad hrniec s vriacou vodou a nad parou miešame až do zhustnutia. Krém sa nesmie variť. Upečené buchtičky prelejeme krémom a podávame s čerstvým ovocím.