Potrebujeme na cesto:
500 g polohrubej múky
70 g kryštálového cukru
20 g čerstvého droždia
2 vajcia
citrónová kôra
soľ
slovenské maslo na potieranie
Potrebujeme na vanilkový krém:
200 ml 33% šľahačkovej slovenskej smotany s
SK OVÁLOM 200 ml slovenského mlieka
2 PL kryštálového cukru
2 PL trstinového cukru
vanilkový lusk
3 žĺtky
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások z trocha vlažného mlieka, droždia a cukru. Do preosiatej múky pridáme kvások, zvyšok mlieka, maslo, vajcia štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Takto vypracované cesto poprášime múkou, a necháme vykysnúť pod prikrývkou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a nakrájame na pásy, ktoré nakrájame na rovnako veľké kúsky. Pekáč vytrieme rozpusteným maslom. Kúsky cesta vytvarujeme do tvaru malých buchtičiek, poukladáme tesne vedľa seba na pekáč a potrieme rozpusteným maslo zo všetkých strán. Povrch buchtičiek potrieme maslom a necháme ich kysnúť na 20 minút. Pečieme v rúre 15 až 20 minút pri teplote 200 °C. Medzitým si pripravíme vanilkový krém. Najskôr dáme variť šľahačku, mlieko a cukor, do ktorého pridáme dreň z vanilkového lusku. Zmes necháme zovrieť a odstavíme na 15 minút lúhovať. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Mlieko veľmi pomaly zašľaháme do žĺtkov, aby sa žĺtky nezrazili. Vytvorená krém postavíme nad hrniec s vriacou vodou a nad parou miešame až do zhustnutia. Krém sa nesmie variť. Upečené buchtičky prelejeme krémom a podávame s čerstvým ovocím.