obrazok zahlavie

Jablkovo-tvarohová žemľovka

Potrebujeme: 
750 g slovenského tvarohu 
150 g slovenského masla 
3 balenia vanilkového cukru 
15 PL kryštálového cukru 
1 PL škorice 
20 rožkov 
4 väčšie jablká 
6 vajec 
cca 1 l slovenského mlieka 
práškový cukor na posypanie 

Postup: 
Zapekaciu misu si vymastíme slovenským maslom. Rožky nakrájame na kolieska. V mlieku rozmiešame tri vajcia s troma lyžicami cukru. Tvaroh vymiešame s desiatimi lyžicami cukru, vanilkovým cukrom a zvyšnými vajcami. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky, postrúhame nahrubo a zmiešame s dvoma lyžicami cukru a škoricou. Tretinu rožkov si postupne namáčame v sladkom mlieku, necháme ich trochu napiť, mierne vymačkáme a z rožkov vytvoríme prvú vrstvu v pekáči. Na rožky rovnomerne nanesieme tvaroh, ktorý prikryjeme ďalšou vrstvou rožkov namočených v mlieku. Následne nanesieme vrstvu postrúhaných jabĺk, ktoré prikryjeme poslednou vrstvou rožkov. Pokvapkáme mliekom (podľa chuti), poukladáme plátky zvyšného masla a pečieme v rúre predhriatej na 160 °C približne 35 až 40 minút. Po dopečení posypeme práškovým cukrom.