obrazok zahlavie

Makové buchty na pare

Potrebujeme na kvások: 
1/2 bal. droždia 
100 ml vlažného slovenského mlieka s SK OVÁLOM 
1 PL kryštálového cukru 

Potrebujeme na cesto: 
500 g polohrubej múky 
100 ml vlažného slovenského mlieka s SK OVÁLOM 
100 ml vlažnej minerálky 
1 vajce 
2 PL roztopeného slovenského masla s SK OVÁLOM 
2 PL kryštálového cukru 
štipku soli 

Potrebujeme na náplň: 
slivkový lekvár (alebo iný obľúbený hustý lekvár) 

Potrebujeme na posýpku: 
mak zmiešaný s práškovým cukrom 
roztopené maslo 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Najprv si pripravíme kvások. Vlažné mlieko vlejeme do misky, pridáme kryštálový cukor a rozdrobené čerstvé droždie. Dobre premiešame, aby sa všetky suroviny rozpustili. Necháme postáť asi 5 minút, aby sa kvások spenil. Medzitým do väčšej misky pridáme múku, vlažné mlieko a minerálku, vlažné maslo, vajce, cukor a štipku soli. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Ak je cesto lepivejšie, pridáme múku, alebo ak je hustejšie, pridáme trochu mlieka. Cesto miesime cca 15 minút (ručne), nakoniec by malo by byť pružné a nelepiť sa. Hotové cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť objem. 

Vykysnuté cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Ostrým nožom nakrájame štvorce o veľkosti 5x5 cm. Na každý štvorec dáme lyžičku lekváru, spojíme všetky konce, dobre postláčame, aby neskôr lekvár nevytiekol, buchtu otočíme. Takto pokračujeme o ostatným cestom. Hotové buchty necháme ešte 10 minút podkysnúť. 

Do väčšieho hrnca pridáme vodu, vložíme paráčik, ktorý potrieme olejom alebo naň položíme papier na pečenie. Voda nesmie presahovať paráčik, musí byť cca 1 cm pod ním. Buchty začneme vkladať do hrnca, keď voda začne vrieť. Hrniec prikryjeme pokrievkou buchty paríme cca 8-10 minút. Po tomto čase pokrievku opatrne odkryjeme, aby nám voda nekvapla na buchty, buchty vyberieme a pokračujeme s parením ďalších. Treba dávať pozor, aby bola voda stále pod paráčikom. Ak je potrebné, tak ju prilejeme. 
Pred podávaním buchty polejeme roztopeným maslom a posypeme makovou posýpkou.