Potrebujeme:
1 celé vajce
1 žĺtok
450 g uvarených zemiakov
145 g polohrubej múky
70 g krupice
štipku soli
20 g slovenského masla
mletý mak alebo strúhanku
práškový cukor
slovenské maslo na poliatie
Postup:
Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, potom ich najemno nastrúhame a dáme do veľkej misy. Primiešame k nim ostatné suroviny – múku, vajcia, krupicu, mäkké maslo a soľ. Vymiesime hladké cesto, a ak treba, pridáme ešte trochu múky prípadne po čajových lyžičkách vodu. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rukami šúľame do tenkých valčekov s priemerom asi 1 centimeter a dĺžkou asi 3 centimetre. Tie potom varíme v osolenej vode s trochou oleja. Hotové šúľance vyplávajú na povrch a až po chvíli varenia ich môžeme vybrať. Podávame ich poliate výdatnou dávkou masla, posypané mletým makom, či opraženou strúhankou a práškovým cukrom.