obrazok zahlavie

Pravé zemiakové šúľance

Potrebujeme: 
1 celé vajce 
1 žĺtok 
450 g uvarených zemiakov 
145 g polohrubej múky 
70 g krupice 
štipku soli 
20 g slovenského masla 
mletý mak alebo strúhanku 
práškový cukor 
slovenské maslo na poliatie

Postup: 
Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, potom ich najemno nastrúhame a dáme do veľkej misy. Primiešame k nim ostatné suroviny – múku, vajcia, krupicu, mäkké maslo a soľ. Vymiesime hladké cesto, a ak treba, pridáme ešte trochu múky prípadne po čajových lyžičkách vodu. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rukami šúľame do tenkých valčekov s priemerom asi 1 centimeter a dĺžkou asi 3 centimetre. Tie potom varíme v osolenej vode s trochou oleja. Hotové šúľance vyplávajú na povrch a až po chvíli varenia ich môžeme vybrať. Podávame ich poliate výdatnou dávkou masla, posypané mletým makom, či opraženou strúhankou a práškovým cukrom.