1 kg uvarených zemiakov
300 g hrubej múky
3 PL kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
Soľ
2 vajcia
Na omáčku:
2 šálky čerstvých višní alebo čerešní (prípadne mrazených)
pár lyžíc hnedého cukru
šťavu z pol citróna
1 štamperlík griotky
1 lyžica škrobu
vanilkový extrakt alebo lyžica vanilkového cukru
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Uvarené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme 3 lyžice kryštálového cukru, štipku soli, vanilkový cukor, 2 vajcia a premiešame. Potom pridáme 300 g hrubej múky a vypracujeme cesto. Pracovnú dosku ideálne pomúčime. Z cesta ukrojíme menší kus, z ktorého ušúľame dlhší valček, ten nakrájame asi na 2 cm kúsky. V rukách jemne šúľame. Pripravené šúľance vhodíme do vriacej osolenej vody, uvaríme na miernom ohni, až kým nevyplávajú na povrch. zatiaľ si v malom hrnci privedieme k varu vykôstkované čerešne, alebo višne s cukrom, vanilkou a citrónovou šťavou. Varíme do mäkka. Potom pridáme pre vôňu griotku a ešte prevaríme. V malom množstve vody rozmiešame škrob a prilejeme k omáčke. Počkáme kým zhustne a odstavíme. Keď sú šúľance uvarené, scedíme ich do misky a ešte do teplých šúľancov pridáme rozpustené maslo a polejeme omáčkou. Na vrch môžeme pridať na ozdobenie nejaké sušené lesné ovocie a posypať cukrom.