obrazok zahlavie

Šúľance s višňovou omáčkou

Na šúľance potrebujeme: 
1 kg uvarených zemiakov 
300 g hrubej múky 
3 PL kryštálového cukru 
1 bal. vanilkového cukru 
Soľ 
250 g slovenského masla s SK Oválom 
2 vajcia 

Na omáčku: 
2 šálky čerstvých višní alebo čerešní (prípadne mrazených) 
pár lyžíc hnedého cukru 
šťavu z pol citróna 
1 štamperlík griotky 
1 lyžica škrobu 
vanilkový extrakt alebo lyžica vanilkového cukru 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Uvarené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme 3 lyžice kryštálového cukru, štipku soli, vanilkový cukor, 2 vajcia a premiešame. Potom pridáme 300 g hrubej múky a vypracujeme cesto. Pracovnú dosku  ideálne pomúčime. Z cesta ukrojíme menší kus, z ktorého ušúľame dlhší valček, ten nakrájame asi na 2 cm kúsky. V rukách jemne šúľame. Pripravené šúľance vhodíme do vriacej osolenej vody, uvaríme na miernom ohni, až kým nevyplávajú na povrch. zatiaľ si v malom hrnci privedieme k varu vykôstkované čerešne, alebo višne s cukrom, vanilkou a citrónovou šťavou. Varíme do mäkka. Potom pridáme pre vôňu griotku a ešte prevaríme. V malom množstve vody rozmiešame škrob a prilejeme k omáčke. Počkáme kým zhustne a odstavíme. Keď sú šúľance uvarené, scedíme ich do misky a ešte do teplých šúľancov pridáme rozpustené maslo a polejeme omáčkou. Na vrch môžeme pridať na ozdobenie nejaké sušené lesné ovocie a posypať cukrom.