obrazok zahlavie

Svokrine makové pirohy

Potrebujeme:
1 kg zemiakov
300 g hrubej múky
1 vajce
mletý mak
práškový cukor
čučoriedkový džem
slovenské maslo na poliatie
soľ
mätové lístky a zopár čučoriedok na dochutenie

Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Po vychladnutí ich ošúpeme a prelisujeme. Premiešame s múkou a vajíčkom. Vyformujeme cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Kúsky cesta naplníme čučoriedkovým džemom. Preložíme na polovicu a kraje pritlačíme. Pirohy uvaríme v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, scedíme ich. Práškový cukor premiešame s makom. Pirohy polejeme rozpusteným maslom a posypeme makovou zmesou. Dochutíme mätou a čučoriedkami.