Potrebujeme:
250 g slovenského jemného tvarohu
1 celé vajce
20 PL krupice
16 marhúľ/sliviek
vanilkový cukor
strúhanka
práškový cukor
slovenské maslo
Postup:
Tvaroh, vajce a krupicu vymiešame a necháme odpočívať aspoň pol hodinu v chladničke. Marhule alebo slivky prekrojíme, vykôstkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať. Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme do valca, ktorý rozdelíme na 16 rovnakých častí. Každú časť jemne prevaľkáme, aby sa vytvorila placka, do ktorej sa zmestí marhuľa. Do stredu každej marhule (namiesto kôstky) nasypeme 1 čajovú lyžicu vanilkového cukru, marhuľu zatvoríme, obalíme cestom a vytvarujeme do tvaru gule. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu so štipkou soli. Keď voda vrie, postupne do nej vkladáme ovocné gule tak, aby voda stále vrela. Ovocné gule sú uvarené, keď plávajú na hladine (cca 8-10 min). Uvarené gule vyberieme a necháme odkvapkať.
Na obalenie pripravíme prézle: na roztopenom masle opražíme strúhanku a potom ju osladíme práškovým cukrom.