obrazok zahlavie

Tvarohovo-ovocné guľky

Potrebujeme: 
250 g slovenského jemného tvarohu 
1 celé vajce 
20 PL krupice 
16 marhúľ/sliviek 
vanilkový cukor 
strúhanka 
práškový cukor 
slovenské maslo 

Postup: 
Tvaroh, vajce a krupicu vymiešame a necháme odpočívať aspoň pol hodinu v chladničke. Marhule alebo slivky prekrojíme, vykôstkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať. Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme do valca, ktorý rozdelíme na 16 rovnakých častí. Každú časť jemne prevaľkáme, aby sa vytvorila placka, do ktorej sa zmestí marhuľa. Do stredu každej marhule (namiesto kôstky) nasypeme 1 čajovú lyžicu vanilkového cukru, marhuľu zatvoríme, obalíme cestom a vytvarujeme do tvaru gule. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu so štipkou soli. Keď voda vrie, postupne do nej vkladáme ovocné gule tak, aby voda stále vrela. Ovocné gule sú uvarené, keď plávajú na hladine (cca 8-10 min). Uvarené gule vyberieme a necháme odkvapkať. Na obalenie pripravíme prézle: na roztopenom masle opražíme strúhanku a potom ju osladíme práškovým cukrom.