Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
1 balenie droždia
400 ml slovenského mlieka
30 g kryštálového cukru
štipku soli
1 pohár lekváru
práškový cukor
mletý mak
maslo
Postup:
Z teplého mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Do kvásku pridáme múku a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Na múkou posypanej doske rozvaľkáme cesto asi do hrúbky 1 cm. Cesto pokrájame na štvorčeky, pričom na každý štvorček dáme lyžičku lekváru a vytvarujeme buchty. Buchty necháme odstáť. Následne buchty paríme asi desať minút. Na záver ich podlejeme maslom a posypeme makom zmiešaným s práškovým cukrom.
TIP: K maku sa výborne hodí aj vanilkový krém.
Vanilkový krém:
1 l slovenského mlieka
2 žĺtky
60 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 PL maizeny
Príprava je jednoduchá. V mlieku rozmiešame cukor, žĺtka a maizenu. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Konzistencia by mala byť o niečo redšia ako puding.
Dobrú chuť!