obrazok zahlavie

Žemľovka z vianočky

Potrebujeme: 
4 žĺtky 250 ml slovenského mlieka s SK OVÁLOM 
250 ml smotany na šľahanie s SK OVÁLOM 
3 PL kryštálového cukru 
1 ks vanilkového cukru
1 ks celú vianočku 
štipku soli 
slovenské maslo na potretie formy 
oriešky 
práškový cukor na posypanie 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Najskôr si pripravíme krém. Vo väčšej miske prešľaháme žĺtky s oboma cukrami a štipkou soli. V hrnci zmiešame mlieko so smotanou a privedieme takmer do varu. Zmes prilievame k žĺtkom za stáleho miešanie tenkými pramienkami. Zapekaciu formu vymažeme maslom. Vianočku nakrájame na hrubé pláty a strieškovito ukladáme do formy. Opatrne ju prelejeme pripraveným krémom a necháme 15 minút postáť. Potom formu vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme približne 35 minút do zlata. Podávame posypané práškovým cukrom a orieškami.