obrazok zahlavie

Domáca knedľa

Potrebujeme: 
500 g polohrubej múky 
125 ml slovenského vlažného mlieka 
125 ml vlažnej vody 
1 ČL soli 
1 celé vajce 
2 PL oleja 
20 g čerstvého droždia 
1 ČL kryštálového cukru 

Postup: 
Do malej misky odlejeme 50 ml mlieka aj vody, pridáme droždie a 1 ČL cukru. Asi 10 minút necháme vykysnúť kvások. Zatiaľ zmiešame múku so soľou. Zvyšok vody a mlieka zmiešame s vajíčkom a olejom. Nalejeme do múky a pridáme aj vykysnutý kvások. Cesto nahrubo premiešame, aby sa tekutina spojila s múkou a necháme 10 minút postáť. Potom z neho vypracujeme hladké cesto. Vypracované cesto pomúčime, zakryjeme misku utierkou a necháme ho vykysnúť, kým sa jeho veľkosť zdvojnásobí. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu a sformujeme dve knedle, ktoré necháme ešte 10 minút kysnúť. Medzitým, čo knedľa kysne, si pripravíme hrniec s vodou, do ktorého dáme parák. Na parák položíme papier na pečenie. V hrnci necháme zovrieť 200 ml vody. Keď voda vrie, vložíme knedľu a zakryjeme hrniec. Paríme ju 20 minút. Počas parenia nikdy neskladáme pokrievku, lebo by nám knedľa klesla. Po 20 minútach odstránime pokrievku a knedľu ešte na paráku popicháme špajdľou. Po upečení ju natrieme olejom a môžeme podávať alebo po vychladnutí pár dní uschovať v chladničke.