obrazok zahlavie

Domáce bryndzové halušky

Potrebujeme:
1 kg zemiakov 
250 g polohrubej múky 
1 PL soli
250 g slovenskej bryndze s SK Oválom 
250 g slovenskej kyslej smotany s SK Oválom
500 g slaniny 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

 Postup: 
Očistíme si pripravené zemiaky a nastrúhame na jemno. Zemiaky ideálne nastrúhame strúhadlom na pyré. Pridáme polohrubú múku, soľ a riadne premiešame. Ak je zmes príliš suchá, pridáme vodu. Sitkom na halušky ich pretlačíme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Halušky varíme približne 10 minúť, pokým nevyplávajú na povrch. Uvarené halušky scedíme, môžeme prepláchnuť studenou vodou a nedáme odkvapkať. Deci vody z halušiek si odložíme a použijeme ju na zriedenie bryndze. Hotové halušky dáme do misky a omastíme výpekom zo slaninky alebo lyžicou oleja. Urestovanú slaninu nakrájame na kocky, opečieme na panvici do zlatista. Medzitým bryndzu zmiešame so smotanou, pridáme deci vody z halušiek a riadne premiešame spolu s haluškami. Hotové bryndzové halušky môžeme servírovať.