Potrebujeme:
GNOCCHI:
500 g zemiakov
120 g hladkej múky
1 ks źĺtka
soľ
OMÁČKA:
50 g parmezánu
50 g pecorina
50 g eidamu
200 ml slovenskej smotany na šľahanie s
SK Oválom
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme, necháme krátko vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme ich lisom na zemiaky alebo postrúhame na jemnom strúhadle. Zemiaky posypeme múkou, soľou a pridáme žĺtok a všetko spolu spracujeme do cesta, ktoré rozdelíme na tri časti. Vždy pracujeme len s jednou časťou a zvyšné časti cesta necháme zakryté utierkou. Z každej časti cesta vytvarujeme asi 2 cm hrubý valček, ktorý pokrájame na cca centimetrové kúsky a z každého tvarujeme malú šišku alebo guličku. Zaujímavý vzor na ich povrchu môžeme (nemusíme) vytvoriť pritlačením vidličky. Do veľkého hrnca dáme variť vodu, dobre ju osolíme a pustíme sa do omáčky. Omáčka: syry pokrájame na menšie kocky (parmezán môžeme nastrúhať) a do nepriľnavej veľkej panvice dáme zahrievať slovenskú smotanu na slabom plameni. Do smotany pridáme všetky syry naraz a za občasného miešania počkáme, kým sa roztopia. Keď sú syry roztopené, pripravené noky dáme do viacerej slanej vody a varíme ich cca 3 minúty. Uvarené gnocchi dierovanou lyžicou premiestnime do syrovej omáčky, dobre premiešame a podľa potreby omáčku zriedime vodou, v ktorej sa varili. Premiešame a okamžite podávame.