obrazok zahlavie

Fazuľový krém

Potrebujeme: 
400 g bielej fazule 
2-3 zemiaky 
1 cibuľu 
2 PL slovenského masla 
3 PL hladkej múky 
300 ml slovenského mlieka 
3 bobkové listy 
4 ks celého nového korenia 
1-2 PL kryštálového cukru 
1-2 PL octu 
soľ 

Postup: 
Fazuľu namočíme na celú noc a počas namáčanie vodu zopárkrát vymeníme. Na druhý deň znovu zlejeme fazule, dáme ich do hrnca, zalejeme čistou vodou tak, aby boli zakryté. Pridáme bobkový list a korenie v sitku, aby sme ho vedeli ľahko vybrať. Varíme fazuľu do polomäkka. Zemiaky umyjeme, očistíme, nakrájame na menšie kocky a pridáme k fazuli. V prípade potreby dolejeme aj vodu do hrnca. Cibuľku nadrobno nakrájame, opražíme ju na masle, pridáme hladkú múku a spravíme zápražku. Zalejeme ju mliekom a rozmiešame do hladka. Vmiešame ju do variacej sa fazule, osolíme a ešte 10 minút varíme. Do dovarení pridáme ešte ocot a cukor podľa chuti. Nakoniec môžeme prívarok rozmixovať do hladka a nechať zopár celých fazuliek na ozdobenie pri servírovaní. Podávame s maslovo-cesnakových chlebíkom alebo hrankami.