obrazok zahlavie

Hríbové smotanové rizoto

Potrebujeme: 
400 g ryže (guľato zrnnej alebo arborio)
1 strednú cibuľu 
2 strúčiky cesnaku 
100 g hríbov (napr. dubáky) 
200 ml bieleho vína 
400 ml zeleninového vývaru 
50 g slovenského masla 
100 ml slovenskej šľahačkovej smotany 
50 g parmezánu 
60 ml olivového oleja 
tymian 
mleté čierne korenie 
soľ 

Postup: 
V hrnci zohrejeme olej, pridáme šalotku a cesnak a opražíme. Vložíme dubáky a tymian a dve minúty pražíme. Pridáme ryžu a 2 minúty pražíme a miešame. Postupne striedavo prilievame biele víno a vývar. Celý čas miešame. Opakujeme, až kým ryža nebude polomäkká. Na záver prilejeme smotanu a necháme prevariť. Po odstavení z ohňa primiešame studené maslo, parmezán, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti.