Potrebujeme na knedle:
6-7 starších bielych rožkov/žemlí
2 vajcia
1 PL slovenského masla
2 PL petržlenovej vňate
300 ml teplého slovenského mlieka
cca 60 g strúhanky
Potrebujeme na omáčku:
200 g húb podľa chuti
1 PL slovenského masla
1 cibuľu
1 PL múky
250 ml zeleninového vývaru/bujónu
250 ml slovenskej šľahačkovej smotany
1 PL petržlenovej vňate
1 žĺtok
soľ
čierne korenie
štipku mletého muškátového oriešku
Postup na prípravu knedle:
Rožky nakrájame na kocky, zalejeme teplým mliekom a necháme odstáť 10 minút. Cibuľu nakrájame najemno a polovicu z nej speníme na masle. Vajíčka rozšľaháme vidličkou so soľou a čiernym korením a pridáme ich k namočeným rožkom. Spenenú cibuľku spolu s vňaťou primiešame k rožkovej zmesi, pridáme strúhanku a vypracujeme pevné cesto. Mokrými rukami vytvarujeme knedle veľkosti tenisovej loptičky a vložíme ich to vriacej osolenej vody. Varíme asi 15-20 minút na zníženom ohni. Knedle vyplávajú na povrch, keď sú hotové.
Postup na prípravu omáčky:
Huby umyjeme, osušíme, očistíme podľa potreby a nakrájame na menšie kúsky. Maslo roztopíme na panvici a na ňom opečieme huby. Po 2 minútach ich odložíme nabok. Na zvyšku masla, čo ostal po hubách v panvici speníme druhú polovicu pokrájanej cibule a poprášime ju múkou. K cibuľke pridáme studený vývar a privedieme do varu. Zmes by mala zhustnúť, no v prípade potreby môžeme zahustiť trochou múky alebo kukuričného škrobu. Potom pridáme polovicu šľahačkovej smotany, huby, petržlenovú vňať a korenie, povaríme 5 minút. Odstavíme z ohňa a pridáme zvyšok smotany rozmiešaný so žĺtkom, už nevaríme.
Podávame s nakrájanými knedličkami.