obrazok zahlavie

Hubová omáčka so žemľovou knedľou

Potrebujeme na knedle: 
6-7 starších bielych rožkov/žemlí 
2 vajcia 
1 PL slovenského masla 
2 PL petržlenovej vňate 
300 ml teplého slovenského mlieka 
cca 60 g strúhanky 

 Potrebujeme na omáčku:
 200 g húb podľa chuti 
1 PL slovenského masla 
1 cibuľu 
1 PL múky 
250 ml zeleninového vývaru/bujónu 
250 ml slovenskej šľahačkovej smotany 
1 PL petržlenovej vňate 
1 žĺtok 
soľ 
čierne korenie 
štipku mletého muškátového oriešku 

Postup na prípravu knedle: 
Rožky nakrájame na kocky, zalejeme teplým mliekom a necháme odstáť 10 minút. Cibuľu nakrájame najemno a polovicu z nej speníme na masle. Vajíčka rozšľaháme vidličkou so soľou a čiernym korením a pridáme ich k namočeným rožkom. Spenenú cibuľku spolu s vňaťou primiešame k rožkovej zmesi, pridáme strúhanku a vypracujeme pevné cesto. Mokrými rukami vytvarujeme knedle veľkosti tenisovej loptičky a vložíme ich to vriacej osolenej vody. Varíme asi 15-20 minút na zníženom ohni. Knedle vyplávajú na povrch, keď sú hotové. 
Postup na prípravu omáčky: 
Huby umyjeme, osušíme, očistíme podľa potreby a nakrájame na menšie kúsky. Maslo roztopíme na panvici a na ňom opečieme huby. Po 2 minútach ich odložíme nabok. Na zvyšku masla, čo ostal po hubách v panvici speníme druhú polovicu pokrájanej cibule a poprášime ju múkou. K cibuľke pridáme studený vývar a privedieme do varu. Zmes by mala zhustnúť, no v prípade potreby môžeme zahustiť trochou múky alebo kukuričného škrobu. Potom pridáme polovicu šľahačkovej smotany, huby, petržlenovú vňať a korenie, povaríme 5 minút. Odstavíme z ohňa a pridáme zvyšok smotany rozmiešaný so žĺtkom, už nevaríme. Podávame s nakrájanými knedličkami.