Potrebujeme:
1 stredne veľký karfiol
3 väčšie zemiaky
2 celé vajcia
3 PL strúhanky
3 PL hladkej múky
4 strúčiky cesnaku
40 g slovenského tvrdého syra
½ ČL sušeného majoránu
1/3 ČL mletého čierneho korenia
soľ
olej na vyprážanie
Postup:
Karfiol umyjeme, rozoberieme na malé ružičky, varíme v osolenej vode asi 12 minút do polomäkka a scedíme. Zemiaky očistíme a najemno nastrúhame. Uvarený a vychladnutý karfiol roztlačíme vidličkou alebo nakrájame na malé kúsky, nemala by vzniknúť riedka kašovitá hmota. Karfiol pridáme k zemiakom, primiešame vajcia, strúhanku, múku, pretlačený cesnak a nastrúhaný syr. Dochutíme sušeným majoránom, soľou a mletým čiernym korením. Z pripravenej hmoty tvarujeme placky, ktoré pražíme na horúcom oleji z oboch strán dozlatista. Placky podávame teplé s kyslou smotanou alebo s acidofilným mliekom.