obrazok zahlavie

Karfiolovo-syrové placky

Potrebujeme: 
1 stredne veľký karfiol 
3 väčšie zemiaky 
2 celé vajcia 
3 PL strúhanky 
3 PL hladkej múky 
4 strúčiky cesnaku 
40 g slovenského tvrdého syra 
½ ČL sušeného majoránu 
1/3 ČL mletého čierneho korenia 
soľ 
olej na vyprážanie 

Postup: 
Karfiol umyjeme, rozoberieme na malé ružičky, varíme v osolenej vode asi 12 minút do polomäkka a scedíme. Zemiaky očistíme a najemno nastrúhame. Uvarený a vychladnutý karfiol roztlačíme vidličkou alebo nakrájame na malé kúsky, nemala by vzniknúť riedka kašovitá hmota. Karfiol pridáme k zemiakom, primiešame vajcia, strúhanku, múku, pretlačený cesnak a nastrúhaný syr. Dochutíme sušeným majoránom, soľou a mletým čiernym korením. Z pripravenej hmoty tvarujeme placky, ktoré pražíme na horúcom oleji z oboch strán dozlatista. Placky podávame teplé s kyslou smotanou alebo s acidofilným mliekom.