obrazok zahlavie

Koložvárska kapusta

Potrebujeme: 
1 kg kyslej kapusty 
150 g ryže 
600 g mletého bravčového mäsa 
1 cibuľu 
rascu 
1 KL mletej sladkej červenej papriky 
1 PL slovenského masla 
4 strúčiky cesnaku 
150 g domácej klobásy 
300 ml slovenskej kyslej smotany 
150 ml slovenskej smotany na šľahanie 
bravčovú masť 
tuk na vymastenie pekáča 
petržlenovú vňať 

Postup: 
Ryžu prepláchneme, uvaríme v osolenej vode a necháme vychladnúť. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a speníme na rozpálenom oleji. Na panvicu pridáme mleté mäso. Opečieme, osolíme a podusíme asi 20 minút. Podlejeme vodou podľa potreby. Dochutíme rascou, mletou červenou paprikou a dusíme ešte 10 až 15 minút. Primiešame aj prelisovaný cesnak a 1 PL slovenského masla. Kyslú kapustu prepláchneme a scedíme. Kapustu udusíme na bravčovej masti. Podlejeme vodou v prípade potreby. Pekáč vymastíme tukom. Uložíme doň vrstvu ryže. Na ryžu rovnomerne nanesieme asi tretinu kapusty, na ktorú dáme polovicu mäsa a domácej klobásky. Pokryjeme vrstvou kapusty. Slovenskú kyslú smotanu vymiešame s smotanou na šľahanie. Na kapustu dáme vrstvu ryže, na ktorú rozvrstvíme druhú polovicu mäsa a klobásky. Zakryjeme zvyšnou kapustou. Na vrch dáme slovenskú kyslú smotanu vymiešanú so slovenskou smotanou na šľahanie. Pokvapkáme masťou vymiešanou s červenou paprikou. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 45 minút. Pred servírovaním posypeme petržlenovou vňaťou.