obrazok zahlavie

Krémové huboto

Potrebujeme: 
250 g hnedých šampiňónov 
hrsť sušených/čerstvých hríbov 
300 g ryže na rizoto 
1 menšiu cibuľu 
100 ml bieleho vína (suchého) 
4 PL olivového oleja 
80 g slovenského masla 
50 g slovenského strúhaného tvrdého syru 
1 liter zohriateho kuracieho vývaru 
pár listov čerstvého petržlenu 
mleté čierne korenie 
soľ 

Postup: 
Huby očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Na panvici zohrejeme 2 PL olivového oleja, pridáme jednu lyžicu masla, na ktorom opečieme nakrájané huby. Posolíme, okoreníme mletým čiernym korením, zakryjeme a dusíme cca 10 minút domäkka. Potom odokryjeme, necháme prebytočnú tekutinu odpariť, pridáme aj sušené huby, všetko necháme opiecť do zlatista a odstavíme. Vo veľkej panvici alebo hrnci zohrejeme zvyšné 2 lyžice olivového oleja. Cibuľku nasekáme nadrobno a na oleji orestujeme do sklovita. Pridáme suchú prebratú ryžu a miešame až je ryža sklovitá. Zalejeme vínom, premiešame a necháme vyvariť alkohol. Postupne po naberačkách prilievame vývar do panvice a stále miešame. Ryža nadobudne krásnu krémovú konzistenciu. Každú naberačku vývaru necháme vsiaknuť do ryže, až potom prilievame ďalšiu. Po zhruba 20 minútach miešania by mala byť ryža uvarená, ale nesmie sa rozvariť. V tomto momente pridáme huby. Opatrne primiešame do rizota, podlejeme poslednou naberačkou vývaru a necháme spolu prehriať. Odstavíme z ohňa a hneď vmiešame studené maslo a najemno nastrúhaný syr. Vznikne nám krémové risotto, ktoré necháme ešte 2 minútky dôjsť pod pokrievkou. Ihneď podávame posypané strúhaným syrom a lístkami petržlenovej vňate.