obrazok zahlavie

Lahodná pečená hus

Potrebujeme: 
stredne veľkú hus 
soľ 
slovenské mlieko 
jablká 
slovenskú smotanu 
rozmarín 
vodu 

Postup: 
Hus očistíme, dôkladne osolíme zvnútra aj zvonku a necháme približne 12 hodín odležať v chlade. Pred pečením hus umyjeme v slovenskom mlieku. Dáme ju do pekáča prsiami smerom dole, poprepichujeme vidličkou a podlejeme vodou. Pre ešte lepšiu chuť hus naplníme rozkrojenými jablkami. Pečieme v rúre predhriatej na 150 °C približne 3 hodiny. V priebehu pečenia môžeme hus niekoľkokrát podliať a potrieť slovenskou smotanou. Môžeme zliať časť masti, ktorú hus pri pečení uvoľní. Po hodine pečenia hus obrátime. Pridáme vetvičky rozmarínu. V závere zvýšime teplotu asi na 200 °C približne na 10 minút. Servírujeme so zemiakovými knedličkami a s dusenou kapustou.