Potrebujeme:
500 g miešaného mletého mäsa
1 PL horčice
1 vajce
75 g strúhanky
2 PL nasekanej petržlenovej vňate
2 PL oleja
300 ml vývaru
200 ml slovenskej smotany na šľahanie
korenie na mleté mäso podľa chuti
soľ
5-7 stredne veľkých zemiakov
50 g slovenského masla
3 PL slovenskej šľahačkovej smotany
štipku muškátového orieška
Postup:
V miske si zmiešame mleté mäso, horčicu, vajce, strúhanku, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať. V dlani vyformujeme rovnaké guličky vo veľkosti vlašského orecha. Tie opečieme zo všetkých strán na rozpálenom masle. Potom prilejeme vývar so smotanou a povaríme ešte 5 minút na miernom ohni.
Zemiaky umyjeme, očistíme, pokrájame na malé kocky a varíme v jemne osolenej vode. Keď zmäknú, zlejeme ich a pridáme maslo, šľahačkovú smotanu, štipku muškátového orieška a soľ. Takto ochutené zemiaky rozpučíme na hustotu podľa želanie. Servírujeme ozdobené bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou.