obrazok zahlavie

Mäsové guľôčky

Potrebujeme: 
500 g miešaného mletého mäsa 
1 PL horčice 
1 vajce 
75 g strúhanky 
2 PL nasekanej petržlenovej vňate 
2 PL oleja 
300 ml vývaru 
200 ml slovenskej smotany na šľahanie 
korenie na mleté mäso podľa chuti 
soľ 
5-7 stredne veľkých zemiakov 
50 g slovenského masla 
3 PL slovenskej šľahačkovej smotany 
štipku muškátového orieška 

Postup: 
V miske si zmiešame mleté mäso, horčicu, vajce, strúhanku, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať. V dlani vyformujeme rovnaké guličky vo veľkosti vlašského orecha. Tie opečieme zo všetkých strán na rozpálenom masle. Potom prilejeme vývar so smotanou a povaríme ešte 5 minút na miernom ohni. Zemiaky umyjeme, očistíme, pokrájame na malé kocky a varíme v jemne osolenej vode. Keď zmäknú, zlejeme ich a pridáme maslo, šľahačkovú smotanu, štipku muškátového orieška a soľ. Takto ochutené zemiaky rozpučíme na hustotu podľa želanie. Servírujeme ozdobené bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou.