Potrebujeme:
400 g ryže na rizoto
1 stredne veľkú cibuľu
olivový olej
200 ml bieleho suchého vína
soľ
1 l zeleninového vývaru
100 g slovenského syra s modrou plesňou
50 g slovenského masla
200 ml slovenskej smotany na varenie
1 menšiu tekvicu
Postup:
Tekvicu umyjeme a nakrájame na hrubšie plátky, dáme na plech, posolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Tekvicové plátky pečieme na 180 °C do zlato-hneda až kým nezmäkne.
Na olivovom oleji orestujeme najemno nasekanú cibuľku, potom pridáme ryžu a krátko opečieme na prudkom ohni. Podlejeme suchým vínom, posolíme a na miernom ohni necháme chvíľu variť vo vínku. Túto zmes priebežne podlievame smotanou na varenie zmiešanou s vývarom. Ryžu podlievame tak, aby bola hladina vývaru asi 0,5 cm nad ryžou a aby stále vrela. Varíme, kým ryža nie je takmer hotová (nemusíme minúť celú zmes vývaru a smotany), pridáme k ryži maslo, stiahneme z ohňa a necháme chvíľu dovariť pod pokrievkou. Pri servírovaní pridáme k rizotu upečenú tekvicu nakrájanú na malé kocky, nadrobíme syr s modrou plesňou a môžeme si pochutnávať.