Potrebujeme:
2 ks slovenského syru Encián
listový šalát
1 citrón
50 g slovenského masla
6 krajcov toastového chlieb
3 PL medu
olivový olej
Potrebujeme na omáčku:
250 g sušených brusníc
100 ml červeného vína
100 ml vody na podlievanie
2 PL kryštálového cukru
2 ks klinčekov
2 PL vody
citrónovú kôru
Postup:
Syr prudko ugrilujeme na grile, pričom sa ho snažíme obracať tak, aby sme získali charakteristickú mriežkovú kresbu z grilu. Šalát umyjeme a odstredíme od vody, pripravíme ho na tanier a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Na panvici alebo tiež na grile pripravíme z toastového chleba hrianky, ktoré ešte horúce nahrubo potrieme maslom. Na maslo potom natrieme tenkú vrstvu medu. Pri podávaní pripravíme ochutený šalát na tanier, naň položíme ugrilovaný syr a šalát obložíme medovými toastami. Syr môžeme poliať domácou brusnicovou omáčkou.
Postup na omáčku:
Brusnice podlejeme vodou a rozvaríme. Vznikne hustá kaša, do ktorej budeme pridávať korenie, cukor, víno a opäť povaríme, až kým nezískame konzistenciu kečupu. Pokiaľ chceme úplne hladkú omáčku, môžeme ju rozmixovať ponorným mixérom.