obrazok zahlavie

Mriežkovaný syr

Potrebujeme: 
2 ks slovenského syru Encián 
listový šalát  
1 citrón 
50 g slovenského masla 
6 krajcov toastového chlieb 
3 PL medu 
olivový olej 

Potrebujeme na omáčku: 
250 g sušených brusníc 
100 ml červeného vína 
100 ml vody na podlievanie 
2 PL kryštálového cukru 
2 ks klinčekov 
2 PL vody 
citrónovú kôru 

Postup: 
Syr prudko ugrilujeme na grile, pričom sa ho snažíme obracať tak, aby sme získali charakteristickú mriežkovú kresbu z grilu. Šalát umyjeme a odstredíme od vody, pripravíme ho na tanier a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Na panvici alebo tiež na grile pripravíme z toastového chleba hrianky, ktoré ešte horúce nahrubo potrieme maslom. Na maslo potom natrieme tenkú vrstvu medu. Pri podávaní pripravíme ochutený šalát na tanier, naň položíme ugrilovaný syr a šalát obložíme medovými toastami. Syr môžeme poliať domácou brusnicovou omáčkou. 

Postup na omáčku: 
Brusnice podlejeme vodou a rozvaríme. Vznikne hustá kaša, do ktorej budeme pridávať korenie, cukor, víno a opäť povaríme, až kým nezískame konzistenciu kečupu. Pokiaľ chceme úplne hladkú omáčku, môžeme ju rozmixovať ponorným mixérom.