obrazok zahlavie

Opečené pirôžky

Potrebujeme: 
500 g polohrubej múky 
300 ml slovenského acidofilného mlieka 
1 KL sódy bikarbóny 
soľ 
200 g plnotučného slovenského tvarohu 
1 vajce 
pažítku 
olej 

Postup: 
Acidofilné mlieko vylejeme do múky, primiešame sódu bikarbónu a osolíme. Z týchto surovín vymiešame cesto. Podľa konzistencie cesta pridáme ešte mlieko alebo múku, aby sa nelepilo alebo nebolo tvrdé. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a pokrájame na štvorce s veľkosťou 4-5 cm. Plnku pripravíme zmiešaním tvarohu s vajíčkom, čerstvou nakrájanou pažítkou a soľou. Do stredu štvorčekov z cesta dávame za lyžičku plnky a potom poriadne zlepíme okraje pirohov. Pirohy opečieme na panvici na horúcom oleji až do zlatohneda a chrumkava. Podávame napríklad so slaninou a slovenskou kyslou smotanou.