obrazok zahlavie

Plnená paprika s domácou knedľou

Na plnenú papriku potrebujeme: 
500 g mletého bravčového mäsa 
150 g ryže 
červené papriky 
1 vajce 
soľ 
mleté čierne korenie 
cibuľu 

Na paradajkovú omáčku potrebujeme: 
100 ml oleja 
80 g hladkej múky 
bobkový list 
200 g paradajkového pretlaku 
700 ml zeleninového vývaru 
soľ 
cukor 

Na domácu knedľu potrebujeme: 
500 g polohrubej múky + múku na podsypávanie 
100 ml slovenského mlieka 
200 ml vody 
½ kocky droždia 
1 vajce 
50 ml oleja + 100 ml na potieranie 
1 PL soli 
1 PL cukru 

Postup: 
Najskôr si pripravíme knedľu. Z mlieka, cukru a droždia si zarobíme kvások. Do väčšej misy dáme múku, olej, vajce, soľ, kvások a trochu vody. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste približne 30 minút. Cesto si dáme na pomúčenú pracovnú dosku. Rozdelíme ho na štyri časti, z ktorých vytvarujeme knedle. Knedle necháme podkysnúť približne 20 minút. Podkysnuté knedle paríme zakryté asi 20 minút na miernom ohni. Ryžu uvaríme v osolenej vode a necháme ju vychladnúť. Vychladnutú ryžu primiešame k mletému mäsu. Do zmesi pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, vajce, soľ a korenie. Touto zmesou naplníme červené papriky. Z oleja a hladkej múky si spravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme pretlak, bobkový list a privedieme k varu. Keď omáčka začne vrieť, opatrne do nej vložíme naplnené papriky. Prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom plameni približne hodinu. Na záver dochutíme cukrom a soľou.