obrazok zahlavie

Prasiatko s kapustou

Potrebujeme na prípravu mäsa: 
1 kg bravčového pliecka 
2 PL bravčovej masti 
1 balenie korenia na bravčové pečené mäso 
1 ČL soli 
200 ml vody na podliatie 

Potrebujeme na prípravu knedle: 
400 g polohrubej múky 
1 droždie 
200 ml vlažného slovenského mlieka 
1 ČL kryštálového cukru 
2 ČL soli 
tuk na vymastenie paráku 

Potrebujeme na prípravu kapusty: 
600 g kvasenej kapusty 
1 menšiu cibuľu 
2 PL kryštálového cukru 
1 PL rastlinného oleja 

Postup: 
Mäso umyjeme, nakrájame na menšie kusy, osolíme, okoreníme a pomiešame s rozpustenou masťou. Potom ho podlejeme vodou, zakryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi hodinu. Po hodine mäso odkryjeme, pootáčame a pečieme ďalej odokryté ešte asi 30 minút pekne do červena. Mäso vyberieme do misy, výpek si odložíme na poliatie knedlí. 
 Medzitým, ako sa mäso pečie, si zarobíme cesto na knedle. Vo vlažnom mlieku s cukrom rozmrvíme droždie a necháme ho napučať. Múku zmiešame so soľou, pridáme hotové droždie, podľa potreby ešte vlažnú vodu a vymiesime vláčne cesto. Necháme ho prikryté kysnúť na teplom mieste 40 až 50 minút, malo by svoj objem až zdvojnásobiť. Na pomúčenej doske rozdelíme cesto na tri rovnaké časti, uhnetieme podlhovasté bochníčky, ktoré necháme pred parením ešte 15 minút podkysnúť. Do väčšieho hrnca naplneného do jednej tretiny vriacou vodou položíme parák, ten potrieme tukom, uložíme naň jeden bochník cesta, zakryjeme a necháme pariť asi 20 minút. Naparenú knedľu vyberieme z hrnca, popicháme na viacerých miestach špáradlom, aby unikla zvyšná para a pokrájame až po vychladnutí. 
 Kyslú kapustu podľa potreby prepláchneme, ak je príliš kyslá. V hrnci rozpálime lyžicu oleja, prisypeme kryštálový cukor a nadrobno pokrájanú cibuľu. Stíšime plameň a dôkladne miešame, aby sa cibuľa s cukrom nepripálili. Keď cukor skaramelizuje a cibuľka je opečená, pridáme kapustu a premiešame. Hrniec zakryjeme a dusíme do zmäknutia. 
 Pri podávaní naberieme štedrú porciu mäsa a kapusty, spolu s plátkami nakrájanej knedle, ktorú ešte polejeme výpekom z mäsa. .