obrazok zahlavie

Špenátovo-syrové pirohy

Potrebujeme na cesto: 
2 šálky polohrubej múky 
2 vajcia 
1/2 ČL soli 
1/3 hrnčeka vlažnej vody 

Potrebujeme na plnku: 
150 g špenátu 
2 strúčiky cesnaku 
150 g mäkkého slovenského syra s SK OVÁLOM 
mleté čierne korenie
soľ 

Potrebujeme na servírovanie: 
slovenská kyslá smotana s SK OVÁLOM 
kôpor/pažítka 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup:
Na panvici rozohrejeme olej, pridáme najemno nasekaný cesnak a opražíme. Pridáme sekaný listový špenát, osolíme, okoreníme a osmažíme. Po vychladnutí zmiešame s mäkkým syrom. Zo surovín vypracujeme hladké cesto. Cesto rozváľame na hrúbku 0,5 cm, z ktorého vykrojíme malé kolieska. Kolieska plníme pripravenou náplňou, prehneme na polovicu do tvaru taštičky a okraje zatlačíme. Varíme vo vriacej osolenej vode cca 8 - 10 minút, až kým nevyplávajú na povrch. Podávame s kyslou smotanou a štipkou čerstvého kôpru/pažítky.