Potrebujeme:
300 g hovädzieho mäsa na steak
300 g šampiňónov
200 ml slovenskej smotany na šľahanie
50 g slovenského masla
soľ
mleté čierne korenie
citrónová šťava
hrsť černíc
Postup:
Mäso vyberieme z chladničky aspoň hodinu pred varením. Takto odležané mäsko potrieme trochou oleja a dáme na rozohriatu panvicu. Opekáme z každej strany 3-4 minúty, podľa hrúbky steaku. Potom ich vyberieme na tanier, osolíme a necháme odpočívať. Vo výpeku z mäsa rozpustíme maslo a orestujeme umyté, osušené a pokrájané šampiňóny. Podlejeme ich troškou vody, osolíme, okoreníme čiernym korením a podusíme. Keď sa voda odparí, pridáme šľahačkovú smotanu a varíme, kým omáčka nezhustne. Tesne pred podávaním zamiešame do omáčky aj černice a prelejeme ňou hotový steak. Mäso podávame napríklad s čerstvými hranolkami.