obrazok zahlavie

Štvrtkový špenát

Potrebujeme: 
3 šálky čerstvého špenátu 
2 šálky listov medvedieho cesnaku 
80 g slovenského masla 
50 ml slovenskej kyslej smotany 
10 stredných zemiakov 
5 vajec 
1 malú cibuľu 
mleté čierne korenie 
soľ 

Postup: 
Zemiaky očistíme, nakrájame na väčšie kocky a varíme v osolenej vode do zmäknutia. Cibuľku očistíme a nadrobno nakrájame. Na veľkej panvici roztopíme 50 g masla, naň priložíme cibuľku a opražíme ju do sklovita. Potom pridáme umyté a trochu pokrájané listy špenátu a medvedieho cesnaku, premiešame, aby boli obalené maslom a cibuľkou, zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 5 minút. Potom odokryjeme, osolíme, okoreníme, a na miernom ohni necháme odpariť vodu. Keď je špenát už hustý, na vrch rozbijeme 5 celých vajíčok a priamo na špenáte urobíme volské oká. Uvarené zemiaky premiešame so zvyšným maslom a dosolíme. Špenát s volským okom podávame s lyžicou kyslej smotany a maslovými zemiačikmi.