Potrebujeme:
3 šálky čerstvého špenátu
2 šálky listov medvedieho cesnaku
80 g slovenského masla
50 ml slovenskej kyslej smotany
10 stredných zemiakov
5 vajec
1 malú cibuľu
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Zemiaky očistíme, nakrájame na väčšie kocky a varíme v osolenej vode do zmäknutia.
Cibuľku očistíme a nadrobno nakrájame. Na veľkej panvici roztopíme 50 g masla, naň priložíme cibuľku a opražíme ju do sklovita. Potom pridáme umyté a trochu pokrájané listy špenátu a medvedieho cesnaku, premiešame, aby boli obalené maslom a cibuľkou, zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 5 minút. Potom odokryjeme, osolíme, okoreníme, a na miernom ohni necháme odpariť vodu. Keď je špenát už hustý, na vrch rozbijeme 5 celých vajíčok a priamo na špenáte urobíme volské oká.
Uvarené zemiaky premiešame so zvyšným maslom a dosolíme. Špenát s volským okom podávame s lyžicou kyslej smotany a maslovými zemiačikmi.