Potrebujeme:
500 g cestoviny kolienka
1 l slovenského plnotučného mlieka
120 g slovenského masla
65 g hladkej múky
1 ČL dijonskej horčice
kajenskú papriku
čierne korenie
muškátový oriešok
kurkumu
400 g slovenského tvrdého syra
Postup:
Varíme cestoviny v osolenej vode o 1-2 minúty kratšie ako by sa mali, vyhneme sa tak lepkavým cestovinám. Roztopíme maslo v hlbokej panvici a keď začne bublať, za stáleho miešania pridáme múku. Túto zmes miešame a varíme 2-3 minúty až kým jemne zhnedne. Potom do panvice pridáme zohriate mlieko a rozmiešame metličkou. Varíme a miešame až kým zmes začne bublať a zhustne. Panvicu dáme preč z ohňa a pridáme horčicu, štipku kajenskej papriky, trochu čierneho korenia, štipku muškátového oriešku, čajovú lyžičku kurkumy a postrúhaný tvrdý syr. Miešame až kým sa syr neroztopí. Následne vylejeme omáčku na cestoviny a dobre premiešame. Podávame ešte teplé napríklad posypané petržlenovou vňaťou.