obrazok zahlavie

Syrovo-smotanové zemiaky

Potrebujeme: 
800 g zemiakov 
2 veľké cibule 
80 ml slovenského mlieka 
30 g slovenského masla 
100 g tvrdého syra 
70 ml šľahačkovej smotany 
1 celé vajce 
čierne korenie 
soľ 

Postup: 
Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na kocky s veľkosťou asi 2x2 cm a uvaríme ich na polomäkko v osolenej vode. Cibuľu očistíme, prekrojíme na štvrtiny a tie pokrájame na pásiky, ktoré rozoberieme. Menší pekáč vymastíme maslom a dáme doň zemiaky premiešané s cibuľou. Mlieko, smotanu, na jemno postrúhaný tvrdý syr, vajce, čierne korenie a soľ premiešame a vylejeme na zemiaky v pekáči. Zakryjeme ho alobalom a vložíme do rúry. Pečieme na 180°C cca 30 minút, potom odokryjeme a pečieme, kým vrch nie je zlatohnedý a zemiaky úplne mäkké. Podávame ako hlavné jedlo alebo aj ako prílohu, ozdobené napríklad petržlenovou vňaťou.