obrazok zahlavie

Tekvicové rizoto s mäkkým syrom

Potrebujeme: 
300 g hokkaido tekvice 
300 g ryže (vhodnej na rizoto) 
150 ml bieleho vína 
50 g šalotky 
štipka tymiánu 
100 g slovenského masla s SK OVÁLOM 
parmezán 
hrsť tekvicových semiačok 
100 g slovenského mäkkého syra s SK OVÁLOM
olej tekvicový
olej slnečnicový 
kurací alebo zeleninový vývar 
korenie biele 
čerstvo mleté 
čerstvé listy šalvie 
soľ 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Tekvicu nakrájame na malé kocky a orestujeme domäkka a dozlata na malom množstve masla. Dve Na slnečnicovom oleji zľahka orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku a ryžu. Podlejeme bielym vínom a pridáme tymián a najemno nakrájané 2-3 listy šalvie. Trochu posolíme a necháme odpariť víno. Potom varíme na miernom ohni a za občasného miešania prilievame v malom množstve vývar. Keď je ryža uvarená do polomäkka, pridáme orestovanú tekvicu, necháme zovrieť a odstavíme z ohňa. Primiešame zvyšok masla a hrsť strúhaného parmezánu. Rizoto má byť krémové a konzistenciou sa má podobať na prívarok. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Podávame s rozdrobeným mäkkým syrom, hoblinami parmezánu a tekvicovými semienkami. Pokvapkáme tekvicovým olejom.