Potrebujeme:
300 g hokkaido tekvice
300 g ryže (vhodnej na rizoto)
150 ml bieleho vína
50 g šalotky
štipka tymiánu
parmezán
hrsť tekvicových semiačok
olej tekvicový
olej slnečnicový
kurací alebo zeleninový vývar
korenie biele
čerstvo mleté
čerstvé listy šalvie
soľ
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Tekvicu nakrájame na malé kocky a orestujeme domäkka a dozlata na malom množstve masla. Dve Na slnečnicovom oleji zľahka orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku a ryžu. Podlejeme bielym vínom a pridáme tymián a najemno nakrájané 2-3 listy šalvie. Trochu posolíme a necháme odpariť víno. Potom varíme na miernom ohni a za občasného miešania prilievame v malom množstve vývar. Keď je ryža uvarená do polomäkka, pridáme orestovanú tekvicu, necháme zovrieť a odstavíme z ohňa. Primiešame zvyšok masla a hrsť strúhaného parmezánu. Rizoto má byť krémové a konzistenciou sa má podobať na prívarok. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Podávame s rozdrobeným mäkkým syrom, hoblinami parmezánu a tekvicovými semienkami. Pokvapkáme tekvicovým olejom.