Na gnocchi potrebujeme:
500 g zemiakov
1 ks žĺtka
100 g polohrubej múky
podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Ešte budeme potrebovať:
100 g bryndze
100 ml slovenskej smotany na šľahanie s SK Ovalom Trochu petržlenovej vňate
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Nachystané zemiaky uvaríme v šupke, ideálne do mäkka. Keď vychladnú, ošúpeme ich a postrúhame alebo pretlačíme cez lis na zemiak. Zemiaky vidličkou premiešame spolu so žĺtkom a zasypeme naváženou múkou. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na väčšie časti a z každej vyšúľame valček. Valčeky krájame na menšie kúsky, z ktorých rukami tvarujeme malé šišky. Gnocchi vložíme do vriacej osolenej vody a asi minútku potom ako vyplávajú na povrch ich naberačkou ideálne dierkovanou premiestnime do pekáča a omastíme slovenským maslom. Rúru zatiaľ rozohrejeme na približne 180°C. V miske zmiešame bryndzu so smotanou a so zmesou prelejeme obsah pekáča. Dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 20 minút, kým nám krásne nezružovejú na povrchu. Hotové gnocchi posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.