obrazok zahlavie

Zapekané patizóny

Potrebujeme: 
5 malých patizónov 
1 biela cibuľa
5 strúčikov cesnaku 
350 g mletého mäsa (miešané hovädzie a bravčové) 
3 veľké paradajky (alebo plechovka lúpaných a krájaných paradajok) 
soľ 
mleté čierne korenie 
čerstvé oregano 
rastlinný olej
slovenský tvrdý syr

Postup: 
Patizóny umyjeme, odkrojíme im „čiapočku“, vydlabeme semiačka a trochu dužiny. Semiačka vyhodíme a dužinu si odložíme. Vo veľkej panvici opražíme na oleji cibuľku dozlatista, potom pridáme cesnakom nakrájaný nadrobno. Keď sa cesnak rozvonia, pridáme mleté mäso a restujeme. Keď je už mäso celé hnedé, tak ho osolíme a okoreníme. Pridáme vydlabanú dužinu a chvíľu podusíme. Keď je mäso mäkké, pridáme 3 väčšie nakrájané paradajky zbavené šupiek a umyté a pokrájané oregano. Patizóny naplníme zmesou a navrch postrúhame syr. Uložíme ich na plech a podlejeme trochou vody. Zapekáme na 200 °C 30 minút. Najprv zapekáme zakryté „čiapočkou“, potom patizóny odkryjeme a zapečieme syr do chrumkava ešte aspoň 10 minút.