Potrebujeme:
5 malých patizónov
1 biela cibuľa
5 strúčikov cesnaku
350 g mletého mäsa (miešané hovädzie a bravčové)
3 veľké paradajky (alebo plechovka lúpaných a krájaných paradajok)
soľ
mleté čierne korenie
čerstvé oregano
rastlinný olej
slovenský tvrdý syr
Postup:
Patizóny umyjeme, odkrojíme im „čiapočku“, vydlabeme semiačka a trochu dužiny. Semiačka vyhodíme a dužinu si odložíme.
Vo veľkej panvici opražíme na oleji cibuľku dozlatista, potom pridáme cesnakom nakrájaný nadrobno. Keď sa cesnak rozvonia, pridáme mleté mäso a restujeme. Keď je už mäso celé hnedé, tak ho osolíme a okoreníme. Pridáme vydlabanú dužinu a chvíľu podusíme. Keď je mäso mäkké, pridáme 3 väčšie nakrájané paradajky zbavené šupiek a umyté a pokrájané oregano.
Patizóny naplníme zmesou a navrch postrúhame syr. Uložíme ich na plech a podlejeme trochou vody. Zapekáme na 200 °C 30 minút. Najprv zapekáme zakryté „čiapočkou“, potom patizóny odkryjeme a zapečieme syr do chrumkava ešte aspoň 10 minút.