Potrebujeme na fašírky:
200 g brokolice
200 g zemiakov
2 staršie žemle/rožky
cca 50 ml slovenského mlieka
3 PL ovsených vločiek
3 vajcia
1 cibuľu
soľ
čierne korenie
strúhanku na obalenie
Potrebujeme na dresing:
50 g slovenského jemného smotanového syra (roztierateľného)
100 g slovenskej kyslej smotany
1 PL horčice
1/2 ČL worčestrovej omáčky
3 väčšie strúčiky cesnaku
Postup:
Brokolicu rozoberieme na ružičky a uvaríme v slanej vode. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a tiež uvaríme v slanej vode. Do misky nakrájame staršie žemle alebo rožky, pridáme ovsené vločky, zalejeme teplým mliekom a necháme rozmočiť. Celú cibuľu nadrobno nakrájame. Uvarenú brokolicu nakrájame na jemno a zemiaky popučíme vidličkou. Pridáme k nim cibuľu, žemľovú zmes, vajcia, soľ, korenie a zamiešame. Zo zmesi tvarujeme väčšie ploché fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame na oleji.
Pri príprave dresingu v miske poriadne premiešame kyslú smotanu so syrom, aby sa tieto ingrediencie poriadne spojili. Pridáme horčicu, worčerstrovú omáčku, pretlačený cesnak, štipku soli a čerstvo mleté čierne korenie. Poriadne premiešame a prípadne dosolíme alebo ešte dochutíme. Podávame k čerstvým fašírkam.