obrazok zahlavie

Bratislavské rožky

Potrebujeme: 
180 g slovenského masla 
100 ml vlažného slovenského mlieka
300 g polohrubej múky
300 g hladkej múky
2 žĺtky
60 g práškového cukru
1 kocku droždia
5 g soli
1 vajce 

Na plnku potrebujeme: 
200 g mletého maku
80 g práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru
citrónovú kôru
trochu vody 

Postup: 
Do múky pridáme droždie rozmiešané v mlieku, žĺtky, cukor, soľ, maslo a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Cesto rozdelíme na 20 rovnakých kúskov a necháme ešte chvíľu nakysnúť. Plnku pripravíme tak, že vo vode rozpustíme cukor, vanilkový cukor a mak. Za stáleho miešania zohrievame, kým maková zmes zhustne. Do chladnúcej zmesi pridáme citrónovú kôru. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme do tvaru elipsy, naplníme plnkou a vytvarujeme do rožkov. Rožky uložíme na vymastený plech, necháme ešte trochu nakysnúť a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 15 minút.
Dobrú chuť!