obrazok zahlavie

Brioška so šľahačkou a jahodami

Potrebujeme:
500 g hladkej múky
2 PL kryštálového cukru
1 PL sušeného droždia
1/2 KL soli
240 ml vlažného slovenského mlieka s SK OVÁLOM
2 PL medu
2 ks vajíčok
1 KL vanilkového extraktu
60 ml oleja
1 KL citrónovej kôry
200 g čerstvých jahôd trochu práškového cukru na posypanie

Na šľahačku potrebujeme:
400 ml slovenskej smotany na šľahanie s SK OVÁLOM
30 g práškového cukru
1 KL vanilkového extraktu

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.

Postup:
Do misky nasypeme múku, cukor, droždie a soľ, nalejeme vlažné mlieko, pridáme jedno vajce, med, vanilkový extrakt, olej a citrónovú kôru. Všetko spolu vymiešame v miske do cesta, ktoré prenesieme na pomúčenú dosku a hnetieme, kým nebude cesto hladké a elastické (približne 10 minút). Následne cesto vrátime späť do misky, ktorú najskôr vymastíme olejom, cesto v miske pootáčame, aby bolo celé pokryté olejom. Potom misku zakryjeme a necháme kysnúť (približne 1 hodinu). Po hodine cesto rozdelíme na viaceré rovnaké časti a vytvarujeme do guličiek, poukladáme na plech, prekryjeme utierkou a necháme ešte kysnúť (približne 1 hodinu). Takto vykysnuté briošky potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 15 až 18 minút. Pokiaľ sa nám budú briošky piecť v rúre pripravíme si šľahačku. Do misky pridáme vychladenú smotanu, práškový cukor a vanilkový extrakt, ktoré vyšľaháme a následne takto pripravenou šľahačkou naplníme cukrárske vrecko. Vychladnuté briošky nakrojíme šikmo tak, že rez vedieme z vrchnej časti smerom k spodnej časti. Naplníme ich šľahačkou, nožom plnku zarovnáme a na šľahačku pridáme narezané čerstvé jahody. Jahody môžeme vymeniť aj za iné sezónne ovocie podľa chuti. Nakoniec hotové briošky posypeme práškovým cukrom.