Potrebujeme:
500 g hladkej múky
7 g sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
1 celé vajce
2 žĺtka
300 ml vlažného slovenského mlieka
5 PL kryštálového cukru
štipku soli
60 g slovenského masla izbovej teploty
slivkový lekvár
Potrebujeme na potretie:
1 PL slovenského masla
1 vajce
Postup:
Do väčšej misy preosejeme múku. K nej pridáme sušené droždie a dobre premiešame, ak použijeme čerstvé droždie, je potrebné zarobiť si kvások z droždia, mlieka a cukru. Potom vyhĺbime uprostred múky jamku, do ktorej rozbijeme vajíčko a žĺtka. K tomu pridáme mlieko, cukor aj soľ a cesto poriadne vymiesime ručne alebo strojom. Keď je cesto hotové, na dvakrát doň zapracujeme maslo. Cesto by malo byť hladké a lesklé, nemalo by sa lepiť. Keď je hotové, prikryjeme misku s cestom utierkou a necháme ho kysnúť 45 minút. Nakysnuté cesto jemne preložíme na dosku poprášenú múkou a vyvaľkáme ho na obdĺžnik hrúbky asi 1-1,5 cm. Z obdĺžnika vykrojíme rovnaké štvorce. Do každého štvorca dáme za lyžičku sladkej náplne a potom každý štvorec prstami spojíme. Konce, ktoré sú diagonálne oproti sebe a medzierky, ktoré nám následne vzniknú, uzatvoríme.
Buchtami vyplníme maslom vymastený plech. Plný plech prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 30 minút. Nakysnuté buchtičky potrieme vyšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme do zlata 20-25 minút pri 180 °C. Upečené buchty prevrátime z plechu a rukami ich oddelíme. Pred podávaním ich poprášime práškovým cukrom.