obrazok zahlavie

Chrumkavé croissanty

Potrebujeme: 
600 g hladkej múky 
2 PL kryštálového cukru 
1,5 PL sušeného droždia 
350 ml slovenského mlieka 
½ PL soli 
250 g slovenského masla 
1 vajce 

Postup: 
Všetky suroviny okrem masla dôkladne premiešame. Môžeme použiť kuchynský robot alebo cesto hnietime ručne približne 15 minút. Cesto by malo byť tuhé a pružné. Zakryjeme ho čistou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť približne 2 hodiny. Medzičasom si na papier na pečenie položíme slovenské maslo. Zakryjeme ho druhým papierom na pečenie. Valčekom z masla vyvaľkáme štvorec v rozmere približne 20 x 20 cm. Necháme ho vychladnúť a stuhnúť. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru štvorca v rozmere 30 x 30 cm. Na cesto šikmo položíme vyvaľkané maslo. Okraje cesta preložíme smerom dovnútra do tvaru obálky a pritlačíme ich sebe. Cesto vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru. Odspodu a zvrchu ho na trikrát preložíme. Preložíme ho ešte na polovicu a dáme na hodinu do chladničky. Vyberieme ho a rozvaľkáme. Preložíme ho opäť na trikrát a dáme na hodinu vychladiť. Postup zopakujeme ešte dvakrát. Cesto chladíme vždy hodinu. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na dve polovice a každú vyvaľkáme do tvaru dlhého obdĺžnika. Každý obdĺžnik pokrájame na dlhé úzke trojuholníky. Formujeme croissanty zavinovaním cesta od širšej strany k úzkej. Špice pridržiavame, aby sme tvar croissantu čo najviac natiahli. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte hodinku nakysnúť. Potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 20 až 25 minút.