obrazok zahlavie

Citrónovo-citrónová torta

Potrebujeme na cesto: 
125 g hladkej múky 
125 g kryštálového cukru 
1 ČL kypriaceho prášku 
½ ČL sódy bikarbóny 
100 g kokosu 
125 g zmäknutého slovenského masla 
2 veľké vajcia 
1 PL citrónovej šťavy 
postrúhanú citrónovú kôru 
1 PL slovenského plnotučného mlieka 

Potrebujeme na krém: 
125 g jemného slovenského tvarohu 
35 g práškového cukru 
šťavu z polovice citróna 
50 ml slovenskej smotany na šľahanie 

Potrebujeme na polevu: 
2 PL citrónovej šťavy 
60 g práškového cukru 
nahrubo nastrúhanú citrónovú kôru na dekoráciu 

Postup: 
Múku, cukor, kypriaci prášok a sódu bikarbónu preosejeme do veľkej misy. Postupne pridávame maslo, vajcia, citrónovú šťavu a mixérom poriadne premiešame. Na záver pridáme mlieko, citrónovú kôru a kokos. Pokiaľ je cesto príliš husté, môžeme postupne pridávať mlieko po 20 ml, kým nie je správnej polohustej konzistencie. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Rozlejeme ho do dvoch okrúhlych foriem vyložených papierom na pečenie, stierkou uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 30 minút na 170°C. Medzitým si pripravíme krém. V menšej mise rozmiešame tvaroh s cukrom a citrónovou šťavou. Šťavu pridáváme podľa vlastnej chuti. Do zmesi prilievame smotanu na šľahanie a mixujeme. Krém nesmie byť príliš riedky, ale mal by byť ľahko roztierateľný. Po upečení vytiahneme formy z rúry a necháme 5 minút postáť. Po 5 minútach cesto vytiahneme a necháme vychladnúť na mriežke. Vychladený korpus položíme na podnos, potrieme ho krémom a prikryjeme druhým korpusom. Polevu si pripravíme tak, že zmiešame citrónovú šťavu s práškovým cukrom do polohustej cukrovej polevy. Polejeme celý vrch torty a dozdobíme nahrubo nastrúhanou citrónovou kôrou.