Potrebujeme na cesto:
125 g hladkej múky
125 g kryštálového cukru
1 ČL kypriaceho prášku
½ ČL sódy bikarbóny
100 g kokosu
125 g zmäknutého slovenského masla
2 veľké vajcia
1 PL citrónovej šťavy
postrúhanú citrónovú kôru
1 PL slovenského plnotučného mlieka
Potrebujeme na krém:
125 g jemného slovenského tvarohu
35 g práškového cukru
šťavu z polovice citróna
50 ml slovenskej smotany na šľahanie
Potrebujeme na polevu:
2 PL citrónovej šťavy
60 g práškového cukru
nahrubo nastrúhanú citrónovú kôru na dekoráciu
Postup:
Múku, cukor, kypriaci prášok a sódu bikarbónu preosejeme do veľkej misy. Postupne pridávame maslo, vajcia, citrónovú šťavu a mixérom poriadne premiešame. Na záver pridáme mlieko, citrónovú kôru a kokos. Pokiaľ je cesto príliš husté, môžeme postupne pridávať mlieko po 20 ml, kým nie je správnej polohustej konzistencie. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Rozlejeme ho do dvoch okrúhlych foriem vyložených papierom na pečenie, stierkou uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 30 minút na 170°C.
Medzitým si pripravíme krém. V menšej mise rozmiešame tvaroh s cukrom a citrónovou šťavou. Šťavu pridáváme podľa vlastnej chuti. Do zmesi prilievame smotanu na šľahanie a mixujeme. Krém nesmie byť príliš riedky, ale mal by byť ľahko roztierateľný.
Po upečení vytiahneme formy z rúry a necháme 5 minút postáť. Po 5 minútach cesto vytiahneme a necháme vychladnúť na mriežke. Vychladený korpus položíme na podnos, potrieme ho krémom a prikryjeme druhým korpusom. Polevu si pripravíme tak, že zmiešame citrónovú šťavu s práškovým cukrom do polohustej cukrovej polevy. Polejeme celý vrch torty a dozdobíme nahrubo nastrúhanou citrónovou kôrou.