obrazok zahlavie

Citrónový makovník

Potrebujeme na koláč: 
265 g hladkej múky 
2 PL mletého maku 
2 ČL kypriaceho prášku 
115 g slovenského masla 
250 g kryštálového cukru 
3 citróny 
3 vajcia 
125 ml citrónovej šťavy 
60 ml slovenského plnotučného mlieka 

Potrebujeme na polevu: 
130 g práškového cukru 
30 ml citrónovej šťavy 

 Postup: 
Rúru predhrejeme na 180 °C. Chlebovú formu vytrieme maslom a vyložíme papierom na pečenie tak, aby prevísal cez okraje, aby sme vedeli koláč vytiahnuť z formy. V miske zmiešame múku, mak a kypriaci prášok. V druhej miske vyšľaháme spolu zmäknuté maslo, cukor a nastrúhanú kôru z citrónov. Potom pridáme vajcia a znovu vyšľaháme. Jemne vmiešame suché ingrediencie, citrónovú šťavu a mlieko. Cesto vylejeme do pripravenej formy a pečieme cca 1 hodinu, stav koláča kontrolujeme zapichnutím špáradla do jeho stredu. Vytiahneme ho z rúry až vtedy, keď bude špáradlo čisté. Medzitým si pripravíme cukrovú polevu tak, že zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou do hladkej tekutej zmesi. Koláč necháme po vytiahnutí z rúry úplne vychladnúť vo forme. Pomocou papiera ho vytiahneme na tácku a polejeme pripravenou polevou. Podávame až po stuhnutí polevy.