Potrebujeme na cesto:
100 g hery
3 PL medu
300 g kryštálového cukru
1 PL octu
1 PL sódy bikarbóny
3 PL kakaa
2 celé vajcia
700 g hladkej múky
Potrebujeme na krém:
1 karamelové salko
2 smotanovo-vanilkové pudingy
600 ml slovenského plnotučného mlieka
4 PL kryštálového cukru
300 g slovenského masla
Potrebujeme na polevu:
125 ml slovenskej šľahačkovej smotany
180 g horkej čokolády
2 PL kakaa
Postup na prípravu cesta:
Vajíčka vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknutú, nakrájanú heru, med a krátko miešame v miske nad parou. Keď sa maslo rozpustí, pridáme sódu, ocot, múku a kakao.
Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na 8 rovnakých časti. Každú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť tortovej formy, ktorú chceme použiť, uložíme na pomúčený plech a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 170 – 180 °C. Každý plát sa pečie asi 5 min, sledujeme cesto, aby neprihorelo. Upečené cesto odlepíme od plechu nožom aby po vychladnutí nezostalo prilepené na plechu.
Postup na prípravu plnky:
Cukor skaramelizujeme v panvici a zalejeme 300 ml mlieka, povaríme a pridáme ostatné mlieko v ktorom sme rozmiešali smotanovo-vanilkový puding. Uvarený puding necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s karamelovým salkom a potom k nemu pridáme vychladnutý puding a dôkladne premiešame.
Postup na prípravu polevy:
Šľahačkovú smotanu zohrejeme v hrnci, ale nenecháme ju zovrieť. Potom v nej roztopíme nalámanú horkú čokoládu a primiešame kakao. Pokiaľ poleva nie je ešte dosť hustá, pridáme po kúskoch čokoládu a kakao.
Postup na zloženie koláča:
Odložíme si asi 4 – 5 PL plnky na neskôr. Potom môžeme začať so skladaním torty. Na každý plát rozotrieme plnku a opatrne ich navrstvíme na seba. Tortu dáme na 2 hodiny zachladiť do chladničky. Potom opatrne orežeme boky, aby boli rovnomerné a dorovnáme ich pomocou odloženej plnky. Odrezky rozdrobíme a poprášime boky torty. Na vrch natrieme polevu a dozdobíme zvyšným rozdrobeným cestom. Tortu necháme v chladničke najlepšie cez noc, aby sa cestá napili plnkou a zmäkli.