obrazok zahlavie

Čoko-marlenka

Potrebujeme na cesto: 
100 g hery 
3 PL medu 
300 g kryštálového cukru 
1 PL octu 
1 PL sódy bikarbóny 
3 PL kakaa 
2 celé vajcia 
700 g hladkej múky 

Potrebujeme na krém: 
1 karamelové salko 
2 smotanovo-vanilkové pudingy 
600 ml slovenského plnotučného mlieka
4 PL kryštálového cukru 
300 g slovenského masla 

Potrebujeme na polevu: 
125 ml slovenskej šľahačkovej smotany 
180 g horkej čokolády 
2 PL kakaa 

Postup na prípravu cesta: 
Vajíčka vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknutú, nakrájanú heru, med a krátko miešame v miske nad parou. Keď sa maslo rozpustí, pridáme sódu, ocot, múku a kakao. Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na 8 rovnakých časti. Každú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť tortovej formy, ktorú chceme použiť, uložíme na pomúčený plech a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 170 – 180 °C. Každý plát sa pečie asi 5 min, sledujeme cesto, aby neprihorelo. Upečené cesto odlepíme od plechu nožom aby po vychladnutí nezostalo prilepené na plechu. 

Postup na prípravu plnky: 
Cukor skaramelizujeme v panvici a zalejeme 300 ml mlieka, povaríme a pridáme ostatné mlieko v ktorom sme rozmiešali smotanovo-vanilkový puding. Uvarený puding necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s karamelovým salkom a potom k nemu pridáme vychladnutý puding a dôkladne premiešame. 

Postup na prípravu polevy: 
Šľahačkovú smotanu zohrejeme v hrnci, ale nenecháme ju zovrieť. Potom v nej roztopíme nalámanú horkú čokoládu a primiešame kakao. Pokiaľ poleva nie je ešte dosť hustá, pridáme po kúskoch čokoládu a kakao. 

Postup na zloženie koláča: 
Odložíme si asi 4 – 5 PL plnky na neskôr. Potom môžeme začať so skladaním torty. Na každý plát rozotrieme plnku a opatrne ich navrstvíme na seba. Tortu dáme na 2 hodiny zachladiť do chladničky. Potom opatrne orežeme boky, aby boli rovnomerné a dorovnáme ich pomocou odloženej plnky. Odrezky rozdrobíme a poprášime boky torty. Na vrch natrieme polevu a dozdobíme zvyšným rozdrobeným cestom. Tortu necháme v chladničke najlepšie cez noc, aby sa cestá napili plnkou a zmäkli.