obrazok zahlavie

Čokoládový chlebík

Potrebujeme na koláč: 
250 g slovenského masla izbovej teploty
150 g kryštálového cukru 
4 celé vajcia
50 g horkej čokolády (aspoň 60 %) 
1 ČL kypriaceho prášku 
250 g hladkej múky 
20 g kakaa 
80 ml slovenského plnotučného mlieka 
4 celé hrušky 
soľ 

Potrebujeme na polevu: 
50 g horkej čokolády 
50 g čokolády na varenie 
30 g slovenského masla 
50 ml slovenského plnotučného mlieka

Postup: 
Na začiatok si roztopíme čokoládu na koláč a necháme ju vychladnúť. Vo veľkej mise zmiešame maslo s cukrom a šľaháme asi 3 minúty. Potom na nízkych otáčkach mixéra po jednom pridávame vajcia. Nakoniec vmiešame vychladnutú roztopenú čokoládu. V druhej miske zmiešame múku, kypriaci prášok, štipku soli a kakao. Túto zmes pomaly primiešavame k tej tekutej. Potom pridáme ešte mlieko. Obdĺžnikovú (chlebovú) formu vymastíme a vyložíme papierom na pečenie. Umyté hrušky rovnomerne posadíme do formy a okolo nich nalejeme cesto. Pečieme asi 1 hodinu na 180 °C. 
 Po vybratí z rúry necháme koláč stáť asi 5 minút a potom ho pomocou papiera na pečenie vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť. Pripravíme polevu – vo vodnom kúpeli roztopíme čokolády a maslo, vmiešame mlieko a poriadne premiešame. Polevou môžeme poliať celý koláč alebo až každý kúsok pri podávaní.