Potrebujeme na cesto:
250 ml slovenského mlieka
100 ml slovenského kefíru
300 g hladkej múky
2 PL kakaa
1 ČL citrónovej šťavy
2 ČL kypriaceho prášku
2 PL kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 PL roztopeného slovenského masla
štipku soli
1 vajce
Potrebujeme na omáčku:
250 ml slovenskej smotany na šľahanie
200 g horkej čokolády
štipku soli
Postup:
Mlieko a kefír zmiešame v jednej miske a potom pri šľahaní pomaly pridávame citrónovú šťavu. Zmes necháme 5 minút odležať. Do inej misky preosejeme múku, kakao, kypriaci prášok, pridáme cukor so soľou a premiešame. Maslo a vajce zašľaháme do kefírovej zmesi, potom k nej pridáme suché ingrediencie a vymiešame hladké cesto. Predtým, ako začneme robiť lievance, necháme cesto 15 minút odležať. Potom na horúcej panvici roztopíme trochu masla, naň nalievame husté cesto na veľkosť podľa chuti a opečieme lievance z oboch strán do zlata.
Pri príprave čokoládovej omáčky dáme šľahačkovú smotanu zohrievať do hrnca a predtým, ako začne vrieť, ju odstavíme. Nalámeme do nej čokoládu, necháme minútu odstáť, potom pridáme soľ a vymiešame zmes na hladkú omáčku.
Hotové lievance servírujeme čerstvé a poliate čokoládovou omáčkou.