obrazok zahlavie

Čokolievance

Potrebujeme na cesto: 
250 ml slovenského mlieka 
100 ml slovenského kefíru 
300 g hladkej múky 
2 PL kakaa 
1 ČL citrónovej šťavy 
2 ČL kypriaceho prášku 
2 PL kryštálového cukru 
1 balíček vanilkového cukru
2 PL roztopeného slovenského masla  
štipku soli 
1 vajce 


Potrebujeme na omáčku: 
250 ml slovenskej smotany na šľahanie 
200 g horkej čokolády 
štipku soli 

Postup: 
Mlieko a kefír zmiešame v jednej miske a potom pri šľahaní pomaly pridávame citrónovú šťavu. Zmes necháme 5 minút odležať. Do inej misky preosejeme múku, kakao, kypriaci prášok, pridáme cukor so soľou a premiešame. Maslo a vajce zašľaháme do kefírovej zmesi, potom k nej pridáme suché ingrediencie a vymiešame hladké cesto. Predtým, ako začneme robiť lievance, necháme cesto 15 minút odležať. Potom na horúcej panvici roztopíme trochu masla, naň nalievame husté cesto na veľkosť podľa chuti a opečieme lievance z oboch strán do zlata. 
 Pri príprave čokoládovej omáčky dáme šľahačkovú smotanu zohrievať do hrnca a predtým, ako začne vrieť, ju odstavíme. Nalámeme do nej čokoládu, necháme minútu odstáť, potom pridáme soľ a vymiešame zmes na hladkú omáčku. Hotové lievance servírujeme čerstvé a poliate čokoládovou omáčkou.